Cand vine vorba despre matreata, majoritatea oamenilor se concentreaza doar asupra fulgilor. Insa, mancarimea poate fi efectul secundar cel mai inconfortabil. Astfel, scalpul tau incearca sa iti transmita un mesaj. Simptomele unui scalp sensibil pot include si arsuri, furnicaturi, durere si inrosire. Iar daca simptomele sunt severe, s-ar putea sa ai un scalp hipersensibil. Vezi care sunt cele mai frecvente cauze ale iritatiilor si cum poti sa mentii sanatatea scalpului tau.
Cauzele scalpului iritat
Dermatita seboreica
Aceasta afectiune comuna a pielii provoaca roseata, mancarime si intepaturi si poate sa apara in multe parti ale corpului. Aceasta se manifesta prin aparitia matretii si, din fericire, se poate trata usor, prin sampoane sau alte produse medicinale care se pot cumpara fara prescriptie din farmacii. Insa, daca efectele nu dispar, e bine sa te adresezi unui specialist care sa iti recomande produsul potrivit.
Psoriazisul
Psoriazisul este o afectiune autoimuna cronica care determina acumularea rapida a celulelor pielii pe diferite parti ale corpului, inclusiv pe scalp. Acesta apare cel mai des in randul adultilor, sub forma unor placi tegumentare de culoare alba, care pot provoca mancarimi la nivelul pielii. Insa atentie, celulele moarte care cad nu trebuie confundate cu matreata.
Eczema
Eczema este o alta afectiune a pielii care se manifesta prin mancarimi sau iritatii ale pielii fiind des intalnita la copii si bebelusi, dar oricine poate suferi de aceasta afectiune. Nu se stie exact care este cauza ei, insa cremele hidratante sau alte produse pe baza de steroizi pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Acestea din urma se obtin cu ajutorul unei prescriptii medicale. Este contraindicat sa folosesti sapunuri dure si sa eviti stresul cat este posibil.
Tinea capitis
Aceasta este o infectie fungica, cunoscuta sub numele de ,,pecinginea”, care poate infecta scalpul. Tinea capitis se extinde adanc in foliculul de par, determinand caderea parului in anumite portiuni ale capului. Eruptiile pot arata ca niste cercuri sau ovale rosii care se extind treptat.
Optează pentru un sampon antimatreata cu extract de urzica si lamaie de la Bottega Verde, ideal pentru spalarea frecventa, acesta va trata firul de par slabit al parului si va curata scalpul, redandu-i energia si sanatatea.
Matreata si mancarimile scalpului mai pot fi cauzate de o dieta dezechilibrata sau de utilizarea unui sampon gresit, cu ingrediente chimice. Totodata, expunerea la anumite conditii climatice, poluare sau stres pot duce la un scalp iritat.
Cum sa ameliorezi simptomele scalpului iritat?
Nu folosi produse chimice pe parul tau
Cele mai multe produse de ingrijire a parului din comert sunt realizate din diverse ingrediente nocive pentru parul si pielea capului tau. Alege un sampon cu ovaz de la Bottega Verde, special conceput pentru aceste probleme ale scalpului sau un balsam de par cu o formula blanda, din extracte naturale din plante.
Mentine curatenia in trusa ta de styling
Periile si pieptenele pe care le folosesti trebuie curatate periodic daca suferi de iritatii la nivelul scalpului. Si, desi majoritatea afectiunilor de acest tip nu sunt contagioase, evita sa imprumuti sau sa faci schimb de obiecte de ingrijire si styling.
Evita alimentele inflamatorii
Este important sa mentii o dieta echilibrata pentru sanatatea pielii tale. Alimentele procesate, alcoolul, zaharurile, pot contribui la provocarea iritatiilor la nivelul pielii. Incearca sa adaugi in dieta zilnica banane, ghimbir, ulei de cocos, otet din cidru de mere sau usturoi.
Elibereaza-te de stres
Nu multa lume stie ca exercitiile fizice ajuta la reducerea inflamatiei scalpulu. De exemplu, un studiu privind pacientii care sufera de psoriazis a demonstrat ca yoga, tai chi sau alte exercitii fizice ajuta la reducerea stresului si la ameliorarea semnificativa a inflamatiilor.
Gasirea unei solutii pentru matreata si mancarimile scalpului poate fi usor. Trebuie sa studiezi un timp reactia pielii tale la diferiti factori pentru a identifica elementul care determina iritatiile. In cazul in care acestea persista, este cazul sa vedeti un specialist care va poate ajuta sa gasiti tratamentul potrivit.