Denumita si regina plantelor medicinale sau vestitorul primaverii, salcia este un arbore care creste, in general, in zonele de campie si deal, in locuri umede, precum malul apelor sau lunci. Principala substanta activa a salciei este atat de cunoscutul acid acetil-salicilic pe care acum il intalnim sub forma chimica in aspirina.
In tratamentele naturiste sunt folosite frunzele, scoarta si mugurii de salcie. Scoarta de salcie se recolteaza in lunile martie-mai, de pe ramurile tinere, atunci cand seva abundenta permite desprinderea foarte usoara a cojii, iar apoi se usuca in locuri foarte bine ventilate. La fel se procedeaza si cu frunzele de salcie, iar mugurii se recolteaza in perioada infloririi.
Alte substante importante pe care le contine salcia sunt: taninuri, ceara, oxalati, rasini, compusi salicilici. Are foarte multe proprietati benefice, precum: analgezice, antiinflamatoare, antireumatice, sedative, astringente si hemostatice. In general este folosita sub forma de tinctura, pulbere sau decoct.
Spre deosebire de substanta chimica din aspirina, substanta activa din salcie este mult mai blanda cu organismul nostru, fiind folosita in diverse tratamente cosmetice pentru hidratarea si tratarea tenului.
Iata, asadar, cateva dintre cele mai importante beneficii pe care extractul de salcie le aduce tenului tau!
Ajuta la prevenirea acneei!
Acidul salicilic continut de scoarta de salcie alba este un puternic exfoliant, astfel ca atunci cand este aplicat pe ten elimina cu blandete celule moarte, prevenind in acelasi timp acumularea acestora, principalul factor responsabil de formarea acneei.
Este un puternic astringent si antiinflamator!
Proprietatile astringente ale scoartei de salcie alba se datoreaza, in primul rand, taninelor continute. Similare cu cele prezente in extractul de ceai verde, taninele sunt bogate in antioxidanti care ajuta la tonifierea tenului, reduc inflamatiile si previn inrosirea pielii.
Curatare si Echilibrare
Extractul de salcie alba este foarte eficient si pentru curatarea si echilibrarea tenul, deoarece controleaza secretia de sebum si ajuta la desfundarea porilor.
Principalul factor care determina infundarea porilor este faptul ca tenul nu este curatat si ingrijit in mod corespunzator, de aceea este atat de important sa folosim produsele adecvate.
Care sunt tipurile de ten pentru care este recomandat sa folosim produse cu extract de salcie?
Toate tipurile de ten se pot bucura de beneficiile aduse de proprietatile salciei. Pielea uscata va beneficia de proprietatile de exfoliere ale salciei, pielea grasa va beneficia de controlul sebumului si de proprietatile astringente ale acesteia, iar pentru pielea sensibila va avea o actiune delicata si calmanta.
Cum introducem salcia in ritualul nostru zilnic de ingrijire?
Cel mai usor mod de a introduce utilizarea salciei in ritualul tau zilnic este sa folosesti produse cosmetice cu extract de salcie. Pentru curatarea tenului noi iti recomandam un Gel demachiant cu extract de salcie din gama Piele Pura, pe care poti sa il folosesti impreuna cu aceasta Lotiune tonica naturala. Ambele produse ajuta la restabilirea confortului tenului si la reducerea aspectului porilor, datorita actiunii astringente pe care o au. Pentru a beneficia de o experienta completa, iti recomandam sa aplici la final o crema de fata hidratanta, asa cum este Crema de fata matifianta si seboechilibranta din aceeasi gama.
Cu o formula pe baza de extract de salcie si minerale micronizate cu actiune matifianta, aceasta crema anti sebum ajuta la combaterea efectului lucios tipic tenului impur. Este recomandata, in special, pentru tenul gras, tenul mixt sau tenul cu imperfectiuni.