Ce este fotosensibilitatea ?
Fotosensibilitatea reprezinta sensibilitatea la lumina solara si se manifesta prin inflamarea sau roseata pielii. Aceasta poate surveni si in urma administrarii anumitor substante care, in contact cu radiatiile ultraviolete, provoaca aceasta sensibilitate solara. Reactiile pielii cauzate de fotosensibilitate pot fi usor confundate cu cele cauzate de arsurile solare.
Reactiile fotosensibilitatii pot fi impartite in doua categorii: reactii fototoxice si reactii fotoalergice. Reactia fototoxica este activata de expunerea la soare dupa administrarea unui medicament si poate cauza leziuni la nivelul pielii. Reactia fotoalergica se manifesta printr-un raspuns cu manifestari asemanatoare alergiei si va determina inflamarea mucoaselor sau a pielii in zonele expuse la soare si nu numai. Acest tip de alergie solara se poate manifesta pe o perioada indelungata prin mancarimi, inflamatie si roseata.
Radiatiile ultraviolete
Radiatiile ultraviolete sunt o parte a spectrului electromagnetic care ajunge de la soare la pamant. Acestea sunt invizibile pentru ochiul liber deoarece au lungimi de unda mai scurte decat lumina vizibila. Ultravioletele sunt clasificate ca radiatii UVA, UVB si UVC, in functie de lungimile de unda ale fiecareia. Cea mai lunga lungime de unda o are radiatia UVA, cea mai scurta fiind UVC, care este absorbita de stratul de ozon si nu ajunge pe pamant. Lumina solara poate fi foarte nociva sanatatii. Atat ochii cat si pielea sau sistemul imunitar pot fi afectate de aceste radiatii ultraviolete.
Cum poate fi tratata fotosensibilitatea
Acum, ca am aflat ce este fotosensibilitatea, urmatorul pas important este sa aflam cum poate fi tratata aceasta afectiune. Cateva remedii pentru fotosensibilitate constau chiar in prevenirea manifestarii acesteia, avand in vedere ca, cel mai des, este declansata de expunerea la soare.
- Expunerea la soare se face numai in intervalele in care radiatiile ultraviolet nu afecteaza foarte puternic. Evitati expunerea la soare intre orele 11 – 15, atunci cand razele soarelui sunt la intensitate maxima.
- Protejati-va, chiar si sub umbrela, de radiatiile solare cu palarie si ochelari de soare. Purtati in acelasi timp haine lejere, de bumbac, care sa acopere zonele de risc ale corpului. Pielea subtire si sensibila a buzelor trebuie protejata si ea cu balsamuri cu ecran solar, pentru ca acestea risca sa se crape si sa piarda multa apa.
Puteti purta cu dumneavoastra un balsam de buze protector si nutritive cu SPF 15, care sa protejeze buzele de uscarea datorata expunerii indelungate la soare si caldura.
- Utilizati creme si lotiuni cu factor mare de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete: puteti opta pentru un lapte de protectie pentru pielea sensibila si delicata, cu maxnolia si ulei de argan, rezistent la apa. Acest lapte de protectie cu factor de protectie cu SPF 50 protejeaza pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete si contine ingrediente speciale pentru pielea sensibila si delicata, pe care o hraneste si o protejeaza.
- Folositi lotiuni after-sun care sa reduca din disconfortul creat de expunerea la soare, din roseata si mancarime si sa aiba un efect racoritor.
Puteti opta pentru o crema dupa plaja, hidratanta si racoroasa, cu ulei de monoi si extract de vanilie. Special realizata pentru pielea sensibilia dupa expunerea la soare, aceasta crema after-sun confera pielii rehidratarea de care are nevoie dupa actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete.
- Anumiti dermatologi recomanda folosirea cremelor pe baza de corticoizi pentru diminuarea rosetii. Uneori, curele cu antihistaminice sunt de ajutor pentru estomparea manifestarilor alergice: mancarimi ale pielii, inflamatii.