Ce sunt vergeturile si cauzele principale pentru care apara
Vergeturile sau striatiile aparute pe piele sunt o forma de cicatrizare a pielii asociata cu sarcina, obezitatea sau cu cresterea rapida in greutate ori in inaltime. Acestea se formeaza atunci cand dermul, stratul mijlociu al pielii, se intinde extrem de mult iar fibrele conectate din derm se rup. Rupandu-se, perturba astfel productia de colagen si provoaca cicatrici. Aceste cicatrici se trateaza numai prin indepartarea sau estomparea lor de pe piele.
Atat barbatii cat si femeile sunt predispusi la aparitia vergeturilor, in special pe coapse, solduri, fese sau abdomen.
Principalele cauze de apritie ar fi:
- Genetice – femeile sunt mai predispuse genetic la a avea mai multe vergeturi decat barbatii, mai ales daca mama lor a avut si ea vergeturi la randul ei.
- Cresterea sau pierderea brusca si semnificativa in greutate – in special in sarcina.
- Pubertatea – hopurile de crestere brusca din timpul pubertatii pot duce la aparitia vergeturilor.
- Sporturi de crestere a masei musculare – atunci cand masa musculara creste prea repede iar pielea nu are timpul necesar de a se intinde se produc rupturi ale dermului.
Principalele tratamente pentru vergeturi
Daca si tu te-ai gandit cum sa scapi de vergeturi, afla ca nu esti singura. Exista pe piata numeroase tratamente si solutii pentru vergeturi. Cele mai la indemana tratamente pentru vergeturi raman lotiunile si cremele cu ingrediente speciale, care tonifica, hidrateaza si imbunatatesc aspectul pielii, reducand din dimensiunile si aspectul deranjant al cicatricilor. Totusi, daca rezultatul este putin satisfacator, singura solutie de indepartare a vergeturilor ramane apelarea la un medic estetician si la tratamente mult mai complexe.
Prevenirea aparitiei vergeturilor
Unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vergeturi este chiar prevenirea lor! Inca din adolescenta, este important sa mentinam hidratarea pielii la nivelul optim. Pielea elastica si bine hidratata are mai putine sanse sa formeze vergeturi pentru ca fibrele de colagen nu se vor rupe atat de usor. De asemenea, se recomanda o dieta alimentara echilibrata si exercitii fizice regulate. Masajul cu uleiuri naturale poate ajuta pielea inca dinainte de aparitia primelor vergeturi, cat si in timpul aparitiei, oferindu-i hidratare si elasticitate. Masajul activeaza circulatia sangelui care ajuta fibrele de colagen si dermul sa isi pastreze supletea.
Puteti utiliza pentru masajul zonelor cu posibil risc de aparitie a vergeturilor un ulei natural de argan de maroc, regenerator si hranitor. Uleiul de argan este recunoscut pentru calitatile sale nepretuite de a hidrata si hrani pielea sau parul
Tratamente pentru vergeturi
- Peeling-ul chimic este unul dintre cele mai frecvente tratamente utilizate atat pentru fata, pentru a scapa de ridurile fine si de expresie, cat si pentru corp. In procedura de peeling chimic, o substanta chimica ce arde primele straturi ale pielii este distribuita pe zonele cu probleme. Aceasta determina pielea sa produca celule noi si fibre noi de colagen care sa repare pielea arsa. Pielea nou aparuta dupa tratament va fi mai fina iar vergeturile mai diminuate ca aspect.
Mult mai usoara este efectuarea unui gomaj acasa, sub dus. Gomajul are rolul de a inlatura straturile de celule moarte, activeaza circulatia sangelui in acea zona, hraneste fibrele de colagen. Puteti utiliza la dus un scrub de corp elasticizant pentru fermitate, cu extract de iasomie si ulei de argan regenerator.
- Aplicarea de creme pentru vergeturi si lotiuni cu ingrediente speciale este una dintre metodele de tratament cele mai utilizate de catre doamnele si domnisoarele care cauta remedii pentru vergeturi. Aceste creme au scopul de a elasticiza pielea si de a-i reda fermitatea si de a tonifia pielea cu aspect neplacut.
Pentru un plus de colagen, puteti opta pentru crema cu colagen pentru abdomen si solduri. Acest tratament este conceput special pentru remodelarea si combaterea aspectelor inestetice de pe abdomen si solduri.