Imaginatie bogata sau un simplu procedeu tehnic? Pentru a obtine esenta integrala a unei flori sau a unei plante, cercetatorii spun ca exista metode diferite de extractie si totul depinde de tehnica abordata de creator. Creatorii de parfumuri pot fi numiti si magicieni si cei care sunt mereu in cautarea mirosului care va crea un parfum de neuitat.
Obiceiul de a culege flori este renumit in intreaga lume. Din Franta pana in Turcia, trecand prin Africa si pana in Australia, florile se raspandesc si recoltele depind de anotimpuri si de calitatea fiecarei flori sau plante. Tehnicile de extragere a aromelor au evoluat, pentru a extrage materiile prime cele mai fine.
Distilarea
E unul dintre procedeele cele mai vechi prin care se extrage uleiul esential si apa florala. Vaporii de apa traverseaza o mare de flori sau de plante. Apoi, incarcati de esenta aromata, trec printr-o teava de racire. La iesirea din aceasta teava, se scurge un amestec din care se separa apa distilata de uleiul esential. O apa de toaleta cu crin auriu, de la BottegaVerde.ro, urmeaza acelasi principiu, o apa de toaleta creata in jurul puritatii dulci a Crinului de pe taramul italian, floare a inocentei si a viselor.
Procesul de parfumare
Acest proces consta in depunerea pe tablite de sticla a unui strat de grasime in centrul caruia se afla esenta florilor sau a petalelor. Atunci cand grasimea a absorbit esenta florilor, timp de 12 pana la 72 de ore, se repeta operatiunea pana la saturatia grasimii. Se foloseste apoi alcool, pentru a extrage „esenta” al carei parfum e foarte apropiat de floarea proaspata.
In locul utilizarii unei grasimi pe tablitele de sticla poate fi folosit si un solvant. Acesta se evapora si lasa in urma o „materie”. Un tratament cu alcool o va transforma in „esenta”. Datorita acestui dizolvant, parfumul din materiile mai uscate (scoarta, lemn, radacini) poate sa fie extras mai usor.
Macerarea
Plantele sau florile sunt inmuiate in ulei cald. Se separa uleiul de grasime. Acest ulei va fi concentrat sub vid si „esenta” va fi obtinuta astfel.
Stoarcerea
Uleiurile esentiale din citrice sunt extrase prin „stoarcerea cojilor” de citrice. Dupa ce fructele au fost curatate de coaja, acestea sunt presate pentru a obtine uleiul esential. Un astfel de parfum este apa de toaleta cu suc de mure salbatice, de la BottegaVerde.ro, care combina sucul fructelor cu toate beneficiile unei ape de toaleta.
Gazarea
Tehnica aceasta este utilizata mai ales pentru florile a caror esenta e dificil de captat (gardenia, lacramioara). Floarea ramane in sol, nu se efectueaza nici o culegere a acesteia. Un clopot de sticla acopera floarea, iar un gaz neutru, care e sub clopot, colecteaza parfumul lor.
Gazul e incarcat cu molecule odorante care vor fi analizate si reproduse in laborator, datorita substantelor naturale si sintetice.
Multumita acestor procedee, putem sa regasim mirosurile care ne sunt dragi, prin prisma materiilor prime de origine naturala. Astazi, se folosesc din ce in ce mai multe mirosuri sintetice, pentru a imbunatati persistenta parfumului. Variantele cat mai aproape de natura sunt totusi preferate, pentru proprietatile lor naturale si lipsa factorilor sintetici care pot provoca alergii sau iritatii.
Incearca apa de toaleta Gradinile Toscanei, o simfonie care se schimba, precum cerul verii, care imbina notele verzi cu emotiile romantice, cu notele intrigante ale tuberozei si ale piersicii, si lasa un ecou pur feminin datorita notelor inconfundabile de mosc.
Bottega Verde a inceput ca un magazin pe baza de plante in anul 1972, in Pienza, in inima Toscanei. Palatul Massaini, un castel minunat, amplasat pe o splendida campie intinsa este locul de inspiratie al ingredientelor active ale apelor de parfum Bottega Verde. Astazi, Bottega Verde concepe si distribuie produsele proprii, devenind primul lant de produse cosmetice de firma din Italia: in peste 40 de ani de existenta, a dat un nou sens expresiei „de la producator la consumator”.