Firele de par iti cresc sub piele? Ai puncte rosii la suprafata pielii, care iti provoaca prurit sau chiar durere? Pielea prezinta un aspect acneic al foliculului de par? Prezinti iritatii ale pielii in zona inghinala? Daca manifesti vreunul dintre aceste simptome atunci cu siguranta ca te confrunti cu foliculita.
Ce este foliculita?
Foliculita este fie microbiana (sau stafilococica, asa cum este cunoscuta in termeni medicali), fie micotica, care apare din cauza fungilor. In faza ei superficiala se poate trata cu medicamentatie specifica, insa, odata ce devine profunda exista un singur tratament eficient si sigur: epilarea definitiva cu lumina intens pulsata.
Care sunt cauzele aparitiei de foliculita?
Pe langa stafilococul auriu, exista mai multi factori care produc declansarea foliculitei:
- epilatul clasic cu ceara este cea mai cunoscuta cauza, pentru ca produce nu doar smulgerea foliculilor, ci si lezarea epidermei. Prin acest tip de epilat stafilococii de la suprafata pielii ajung in profunzimea ei, favorizand infectarea zonei si manifestarea acestei boli cronice. Multe femei sufera de iritatie dupa epilat cu ceara.
- epilatul cu depilatorul sau cu aparatul de ras afecteaza pielea si contribuie la dezvoltarea foliculitei, cu care se confrunta atat barbatii (mai ales la nivelul tenului si pe spate), cat si femeile ( in special in zona inghinala si pe gambe).
- imunitatea scazuta si alte boli care produc slabirea organismului, precum obezitatea, diabetul sau infectia cu HIV
- igiena precara, care favorizeaza aparitia fungilor si blocajul canalelor sebacee din cauza murdariei
- inotul in piscine incalzite fara suficient clor si expunerea la sauna
- purtarea de haine stramte, transpiratia abundenta si machiajul excesiv blocheaza canalele sebacee si nu mai permit eliminarea toxinelor din organism
- luarea indelungata de antibiotice sau de medicamente pentru tratarea tenului acneic
- gene ereditare: foliculii de par negri si grosi mosteniti sunt adanc inradacinati in piele si nu pot penetra suprafata, infectand stratul adanc al epidermei.
Tipuri de foliculita
- bacteriana (stafilococica): superficiala, frecvent intalnita, mai des pe fata, scalp, bust, coapse, fese.
- fungica (Tricophyton, Pityrosporum, Candida): produsa de epilat sau barbierit
- neinfectioasa: produsa de haine iritante, transpiratie excesiva, anumite produse de machiaj, hidrocarburi, grasimi care intra in contact cu pielea
- „foliculita de apa fierbinte” apare in mod tipic la 72 de ore dupa ce pacientul a facut o baie fierbinte sau a inotat intr-un izvor de apa termala. Pustule mici si numeroase apar la nivelul toracelui si cateodata pe brate si pe picioare. Pacientul poate prezenta febra usoara si o stare generala alterata. Acest tip de foliculita se remite de obicei spontan dupa un interval cuprins intre 7 si 10 zile.
Cum poate fi prevenita foliculita?
Daca pielea ta este sensibila, atunci va trebui sa acorzi mai multa atentie metodei de epilare, in cazul in care nu vrei sa apelezi la metoda de epilare definitiva.
Indiferent de metoda de epilare pe care adopti, trebuie sa o testezi pe o portiune mica de piele, iar apoi este bine sa astepti un pic sa vezi ce reactie manifesta pielea ta. Daca te ustura, se irita, se inroseste sau te doare foarte tare, inseamna ca metoda aleasa nu este buna pentru tine si risti sa prezinti foliculita. Epilarea se face cu mare atentie si grija, respectand cerintele de igiena si instructiunile de folosire ale produselor utilizate. Dupa procesul de epilare, aplica de fiecare data lotiuni si creme emoliente, hidratante, care sa iti ajute pielea sa se refaca mai usor si sa previi aparitia de foliculita.
Aplica dupa epilarea un ulei hidratant sau o crema naturala, hidratanta si emolienta de corp, care sa reduca din iritatie si roseata, prevenind astfel aparitia foliculitei. Crema de corp cu cocos este bogata in lapte de nuca de cocos care ii ofera un aspect matasos si emolient, ulei de nuca de cocos virgin, pentru hranire si protectie si ulei de migdale dulci ce confera elasticitate pielii dupa aplicare.
Argan de maroc – ulei de argan regenerator si hranitor este potrivit pentru toate tipurile de piele, nu este gras, se absoarbe imediat: daca este masat pe piele aceasta este luminata, moale si catifelata, ii pastreaza tineretea si vigoarea. Aplicat pe corp, pe zonele critice, ajuta la redarea elasticitatii naturale. Arganul este un adevart elixir de frumusete! Uleiul de argan, „Aurul desertului”, este un adevarat secret de infrumusetare, pretios si rar, care a fost detinut timpt de secole de femeile berbere.
Gomajul corporal si exfolierea pielii folosind manusa speciala pentru exfoliere si epilare, ar trebui sa reduca aparitia firelor crescute sub piele. Manusa pentru exfoliere si epilare este o alternativa de a elimina parul nedorit de pe picioare, brate si fata, lasand pielea catifelata la atingere.