Buzele uscate si crapate reprezinta una dintre cele mai incomode probleme, care apar atat o data cu racirea vremii, dar si in sezonul cald, datorita razelor puternice de soare. Senzatia de buze uscate sau crapate poate fi produsa de diversi factori, printre care deshidratare, temperatura exterioara prea ridicata sau prea scazuta, stare febrila, diverse medicatii.
Datorita faptului ca buzele nu contin glande sebacee, care sa secrete sebum si sa previna craparea, buzele se pot usca usor din cazul lipsei de hidratare, fie datorata vremii, fie insuficientei hidratari a corpului. Lipsa umiditatii din aer in timpul lunilor de iarna este deseori responsabila pentru craparea si uscarea buzelor. Expunerea frecventa la soare in timpul verii poate fi de asemenea un factor declansator.
Cauzele uscarii buzelor
- Noi suntem cel mai mare dusman al buzelor prin faptul ca aproape permament ne muscam sau ne umezim instinctiv buzele. Linsul nu face decat sa agraveze leziunile deja aparute, deoarece, dupa ce saliva se evapora, deshidratarea se va accentua. Saliva contine si enzime cu roluri importante in digestia chimica a unor substante din mancare, iar aceste enzime, in contact cu buzele, pot avea o actiune negativa. Ele vor stimula iritarea locala, care este cu atat mai grava cu cat buzele deja erau in suferinta.
- Muscarea buzelor, scarpinarea si peelingul unor fragmente de tesut care sunt parte prinse inca pe buza. Daca vom trage de ele, exista riscul de a declansa sangerari locale. Astfel de practici nu fac decat sa irite suplimentar zona si sa incetineasca procesul de vindecare.
- Vremea de afara poate agrava deshidratarea buzelor. Fie ca este vorba de aerul rece al iernii, de vantul si praful de pe strazi, de umiditatea redusa din interiorul locuintei sau de soarele fierbinte de afara, toate aceste aspecte vor avea efecte devastatoare asupra deshidratarii buzelor.
Tratament buze uscate
- Consumul ridicat de lichide este foarte important pe perioada verii si nu numai. Apa, ceaiurile, supele te vor ajuta sa te hidratezi. In plus, opteaza si pentru un umidificator de camera, care sa te ajute in eliminarea aerului uscat.
- Foloseste creme speciale si balsamuri puternic hidratante pentru a-ti mentine buzele moi si catifelate, dar si pentru a le proteja impotriva radiatiilor UV. Tine mereu cu tine in geanta balsamul de buze cu protectie solara cu ulei de argan si vitamina C, cu SPF 30.
- Ingredientele iritante din cosmetice si produsele de ingrijire pot provoca uscarea pielii sensibile a buzelor. Opteaza pentru folosirea unor balsamuri si rujuri de buze realizate din ingrediente naturale.
- Renunta la obiceiurile negative si evita umezirea buzelor folosind limba. Saliva favorizeaza uscarea si craparea buzelor. In cazul in care ai acest obicei, evita balsamurile aromate, pentru a diminua tentatia.
- Foloseste rujuri care si protejeaza buzele, nu doar arata frumos. Rujurile din gama Argan de Maroc sunt produse de make-up cremoase, sclipitoare si fine, imbracand buzele in culori irezistibile, iar proprietatile sale naturale nu doar infrumuseteaza, ci si ingrijesc intens pielea delicata a buzelor, prevenind sentimentul de buze crapate. Rujurile BottegaVerde.ro sunt secretul unui zambetului fermecator, fascinant, cuceritor, fiind un ideal tratament pentru buze uscate. Alege rujul rezistent la transfer Bottega Verde si bucura-te de un machiaj profesionist in stil natural.
- Lipsa vitaminelor B, fier si acizi grasi esentiali din organism favorizeaza aparitia de buze crapate. Asigura-te ca organismului tau nu-i lipsesc acesti nutrienti. Carentele pot provoca uscarea si craparea buzelor la colturi.
- Consuma alimente bogate in vitamina A. Vitamina A este foarte importanta pentru regenerarea pielii. Ai grija ca din alimentatia ta sa nu lipseasca sursele bogate in vitamina A precum morcovi, rosii sau cereale integrale.